Indicadors de qualitat cultural / Tripadvisor

Una notícia apareguda a la Vanguardia digital del passat dilluns dia 21/0/09/15 i que porta per titular “Los diez mejores museos del mundo del 2015” conté el següent text introductori, força interessant:

“El Met, nombre con el que es conocido popularmente el Museo Metropolitano de Arte de Nueva York es el mejor museo del mundo, en opinión de los usuarios del portal TripAvisor. El centro, ganador en la edición de 2015 de los Travellers’ Choice Museos -galardón que se otorga en base a las opiniones y comentarios de los internautas- ocupa un impresionante edificio de la Quinta Avenida.”

MET (font: getty images)

Tot i semblar una notícia passatgera, una anècdota de la societat de les noves tecnologies i les apps, creiem que és més significativa del que pot semblar a primera vista. Tripadvisor és una coneguda web i app gratuïta que permet donar la teva opinió sobre l’experiència que has tingut en gran quantitat d’àmbits (hotels, vols, restaurants, serveis i atractius turístics, essencialment).  És una eina que s’ha revelat força útil per consultar, de forma prèvia, els llocs que vols visitar, els restaurants on vols anar a dinar,… i conèixer de primera mà les experiències que altres usuaris han tingut abans que tu. No cal dir que aquesta informació pot resultar extremadament útil per tal de maximitzar el temps que disposem quan viatgem i també per encertar les opcions culturals que ens hem proposat visitar quan anem a un destí turístic.

No només li veiem un interès podríem dir turístic, sinó que una aplicació que en principi està concebuda com a xarxa social d’oci pot ser una important font d’informació cultural, convertint-se, indirectament i sense voler, en un important indicador de qualitat dels serveis culturals.

Fent una prova amb el nostre més proper Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), a l’aplicació mòbil del Tripadvisor hi trobem, a dia d’avui, un total de 94 opinions que el qualifiquen, en una majoria ben àmplia, entre excel·lent i molt bo. Però el més interessant no són les dades numèriques, perquè 94 opinions tampoc són gaire significatives tenint en compte el nombre de visitants habituals del CCCB ( 142.346 el passat 2013 ). El més important és la informació que aquestes opinions en donen, la qualitat percebuda pels visitants del servei cultural.

Exposició Pi Pilot / CCCB (Font: web CCCB)

Prenen aquesta experiència ja testada com a referent, no estaria malament que aquest mecanisme s’anés introduint de forma progressiva però efectiva en tots els centres culturals públics (no només museus i prenguin la forma jurídica que prenguin), ja que la seva funció és fer arribar propostes culturals a la ciutadania, que els subvenciona, i actualment hi ha molt poques formes instaurades que recullin la opinió dels usuaris culturals, tant siguin locals com visitants de fora del municipi en qüestió.

És una eina de mesura qualitativa que ens revelaria si la feina que fan els gestors culturals públics arriba als usuaris, de quina manera i si cal introduir replantejaments i canvis de rumb en la gestió que s’hi fa.

ja que les noves tecnologies han entrat als museus, sales d’art i demés centres culturals (codis QR per ampliar informació de les obres exposades, visites amb continguts virtuals via tablets, streamings per seguir tot tipus d’esdeveniments, perfomances, etc…), perquè no fer servir aquestes tecnologies per conèixer què vol el públic, quina rebuda tenen les propostes que es fan i establir una connexió real entre gestor i usuari de la gestió?

Ivan Serra

Aquesta entrada ha esta publicada en Gestió cultural, Hemeroteca. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s