LA REACCIÓ DE LA CULTURA DEMOCRÀTICA

Els darrers esdeveniments polítics a casa nostra parlen per sí mateixos i la repulsa que han rebut les formes autoritàries d’un Govern que s’anomena democràtic ha estat contundent, tant des de dins del territori català com des de l’escena internacional; no entrem aquí a majors detalls que, d’altra banda, tots coneixem.

De totes les declaracions d’indignació i suport a la democràcia, volem destacar des d’aquí l’ampli suport que el món de la Cultura ha demostat, mitjançant incomptables declaracions públiques, en favor de la llibertat d’expressió i del dret a decidir lliurement.

La Cultura ha representat sempre un bastió de la llibetat de pensament i una eina contra la repressió. Com a mínim, una vàlvula de reivindicació popular de les més directes que han tingut les societats. Des d’èpoques llunyanes (i des de no tant llunyanes), artístes de totes les disciplines han superat barreres ideològiques, socials i polítiques a través del seu art i les seves propostes. Masses son els exemples per portar-los tots aquí, però creiem força interessant recordar com l’escriptor Emile Zola va desafiar a tot un govern amb el conegudíssim affaire j’accuse. I no només el va desafiar, sinó que el govern va haver de rectificar la seva postura inicial radical i discriminatòria. Tan poderós resulta el poder de la cultura, dels artístes, davant les ignomínies, les arbitrarietats i els abusos del poder. Com diem, els casos són extensíssims.

En la situació actual que ens ocupa i preocupa ara mateix, fariem una llista interminable d’associacions, entitats i institucions del món de la cultura que s’han posicionat, com no podia ser d’altra manera, al costat de la llibertat i en contra de l’ús de la força per resoldre els conflictes.

I moltíssimes han estat les iniciatives, manifestos, recollides de signatures, actes,… a través dels quals el món de la cultura catalana ha volgut expressar un sentiment que sovint plana sobre el poble ras: l’indignació per l’abús de poder i la reivindicació de la llibertat.

El món de la cultura és, ha estat i serà un reflex del tarannà d’una societat. Una cultura reivindicativa i activa és símpotma de salut social i popular. Per molts més anys de salut cultural, de salut social.

Aquí deixem un recull d’enllaços a algunes de les iniciatives i manifestacions culturals de reivindicació i suport a la llibertat d’expressió i el dret a votar:

Festival Primavera Sound

Hastagh #lletresperlademocracia a Twitter

Minyons de Terrassa

Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC)

Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC)

Arts Santa Mònica

Museu de Lleida

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC)

Institut del Teatre

Federació de Colles de Falcons de Catalunya

Confederació Sardanista de Catalunya

… i podriem continuar i continuar durant moltes pàgines més. La cultura es movilitza i la cultura demana democràcia i llibertat. Sempre al peu del canó !

Ivan Serra

Aquesta entrada ha esta publicada en Novetats_Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s