QUAN EDUCACIÓ I CULTURA VAN DE LA MÀ

Dos àmbits entrellaçats

El títol de l’entrada pot semblar una obvietat, però la veritat és que no sempre és així. No creiem que es pugui entendre la cultura sense educació o vocació educativa ni l’educació sense vocació culturitzadora, però si es produeixen iniciatives com les que destaquem en aquest post (IntesECCions i premis Baldiri Reixac) serà que de vegades cal fer-hi ènfasi per a que no es perdi aquesta connexió tan essencial i fonamental.

Interseccions, al Prat de Llobregat

En primer lloc, des del Prat ja estem acostumats a sentir-ne bones pràctiques culturals en la línea d’una política cultural ben definida, planificada i executada; així doncs, no resulta estrany que aquesta proposta torni a merèixer una menció especial: IntersECCions funciona des del 2016 i es defineix com a “que situa l’educació i la cultura com a eixos estratègics de ciutat, motors de transformació social.” Només cal veure el vídeo que han realitzat per captar la potent filosofia què hi ha al darrera:

A partir d’una proposta educativa basada en la cultura, el programa es desenvolupa mitjançant tres tipus d’accions  (laboratoris, projectes i entorns d’aprenentatge) que incideixen en tota la comunitat a la que posa en xarxa el projecte, ni més ni menys que “60 comunitats diferents vinculades a centres educatius, entitats, equipaments culturals,  AMPA/AFA, i l’Ajuntament.” Simplement impressionant. Doneu-vos una volta pel seu espai web i guaiteu els resultats i el recull d’actuacions dutes a terme fins a la data: un exemple imprescindible de la necessitat de connectar cultura i educació.

Premis Baldiri Reixac, quatre dècades de bones pràctiques

En segon lloc, destaquem un altra format de proposta: el premi cultural/educatiu. I no un de qualsevol, sinó els Baldiri Reixac, que ja arriben a la seva 41ª edició, dada que no ha de passar per alt per diferents motius: per la necessitat de la seva existència, per la gran tasca divulgativa de valors culturals i educatius i pel seu caràcter motivacional vers les bones pràctiques en aquest àmbit.

A les bases es concreten els quatre premis que conformen la proposta:

  • Premi Escola ( destinat als centres educatius )
  • Premi Estímul a mestres, professors i emprenedors educatius
  • Premi Experiències en grup
  • Premi Candidatura individual ( destinat a alumnes de Batxillerat i CFGS )

Es posa de relleu, d’aquesta manera, la importància dels agents educatius pel que fa les propostes culturals que s’hi poden presentar. No hi podem estar més d’acord: el moll de l’òs de qualsevol programa, iniciativa, projecte, actuació,… són les persones, totes les que formen part de l’experiència educativa: professorat, alumnat, families i entitats relacionades. Només de la presa de consciència de tots i cadascún d’aquests col·lectius es pot realment incidir en el tractament de la cultura en l’educació, de l’educació en la cultura.

Premis Baldiri Reixac

Els premis tenen el clàssic incentiu del premi econòmic, de diferent import segons la categoria ( des dels 500€ per un guardó en les Experiències en grup fins als 4.000€ dels Premís Estímul a mestres, professors i emprenedors educatius ), segurament un element imprescindible per tractar de generar l’interès en la presentació de les candidatures. Tot i les moltíssimes bones pràctiques que existeixen dins de la comunitat educativa, bé és veritat que la petita burocràcia que representa la presentació formal d’un treball o un seguit de documents de vegades representa un plus feixuc en aquest format dels premis. Si l’incentiu econòmic serveix ni que sigui per a posar de relleu i visibilitzar algunes propostes que d’alguna altra manera no es podrien conèixer, benvingut sigui.

Centrant-nos en el què és realment important, la motivació dels premis, destaquem la descripció amb la què és fa presentació de cadascun d’ells: “Si sou una escola amb voluntat transformadora, si lluiteu contra el fracàs escolar i la desigualtat, si us reinventeu dia a dia per a millorar, si impulseu el pensament crític o la creativitat, si encareu els reptes educatius del s. XXI des de la innovació pedagògica i amb la cultura com a eix vertebrador“; “A tu, que vius la teva professió amb passió, que despertes en els alumnes el desig d’aprendre, que els escoltes i acompanyes, que potencies la creativitat i el pensament crític, que promous la igualtat i el respecte a l’aula, que apostes per la innovació…“; “Els alumnes sou els protagonistes. Sou emprenedors, curiosos i creatius? Teniu esperit crític i reflexiu? Creieu en la intel·ligència emocional i social? Defenseu la diversitat, la igualtat i la cohesió?“…

La cultura està feta de valors

Voluntat transformadora, pensament crític, creativitat, innovació pedagògica, igualtat, respecte, creativitat,… en definitiva, VALORS. Això és el que en el fons està darrera de totes les propostes i iniciatives que uneixen la cultura i l’educació, els Valors que hem de transmetre i incorporar com a element essencial de les persones cíviques, educades i culturitzades. Aquest hauria de ser l’anhel, la fita de qualsevol societat mínimanent civilitzada: formar persones cultes, educades i cíviques. Per això destaquem avui aquestes dues propostes de totes aquelles que treballen en aquest sentit.

Endavant amb la #cultura !!!

Ivan Serra

Aquesta entrada ha esta publicada en educació, Gestió cultural. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s