I LA CULTURA, ON ESTÀ?

En els recents debats electorals i en tota la impresionant descàrrega informativa sobre el futur polític actual, clama al cel l’absència de la cultura a les tertúlies, entrevistes, circumlòquis i formats diversos que estem resignats a escoltar, veure i digerir. Diem resignats perquè la cultura sembla ser un tema totalment absent de les preocupacions polítiques quan, segurament i des del punt de vista d’un humanista, hauria de ser el centre dels debats, de TOTS els debats.

Si la cultura no és un tema central, està clar que el resultat de tots els debats serà estèril, i ho diem amb tot el convenciment. La percepció que es transmet amb aquesta normalitat informativa carent de polèmica cultural és precisament la que es deu pretendre: la cultura no interessa per configurar un estat o nació, actualment.

I això no només és irresponsable per part de qui hauria de posar el fet cultural en primera fila de les qüestions essencials, sinó que és molt perillós per falaç: la cultura sí que és objecte de tots els debats, però no de la manera que seria recomanable. Molts dels arguments que veiem i escoltem en els darrers anys planen entorn del concepte de nació, nacionalitat, idioma, llengua, trets culturals propis,… si tot això no son materies pròpies d’un debat cultural, ja ens direu què son!

Tal com ho veiem, l’argumentació és molt perversa, ja que son fets culturals els que estan al centre del debat, però aquest no s’enfoca des d’una perspectiva cultural, constructiva i formativa, sinó des d’un utilitarisme polític que fa terror.

Els trets culturals que defineixen les nacions o col·lectius amb trets culturals comuns, per dir-ho de dues maneres diferents i el menys restrictives possibles, són precisament la llengua, les manifestacions culturals (música, tradicions, folclore, danses,…) i els fets històrics que han anat configurant aquest col·lectiu com a diferenciat d’altres col·lectius. Això, què és una definició realista i descriptiva de cultura, hauria d’estar en primera línia dels debats polítics actuals. Què pensen fer amb la llengua? De quina manera es donarà suport a les indústries editorial i musical? Quins projectes es tenen en ment per fomentar i donar suport als talents artístics emergents? Què es pensa fer en protecció i conservació del patrimoni cultural? I un interminable etcètera de qüestions a les que no obtindrem resposta si intentem trobar-la als debats i als mass media mainstream.

Si la cultura no està al debat polític, deu voler dir que, o als nostres polítics no els interessa la cultura (fet altament preocupant), o la fan servir d’una forma esbiaixada, opció que tranquilitza menys encara.

La cultura i les seves manifestacions han de ser tractades des de la protecció i el respecte, des de la cura i la difusió, des de la pedagogia i l’educació, de tal manera que el seu objectiu sigui difondre-la, compartir-la i sentir orgull al mostrar-la.

L’absència de debat cultural als nostres dies (tret de forums, col·lectius i espais culturals evidentement molt preocupats) no és sinó un mal símptoma de l’estat de la cultura al nostre país. Perquè, si els nostres polítics no tenen la cultura com a eix bàsic de la formació, educació i conformació d’un poble, què ens espera en un futur immediat?

Des d’aquí, estem en contra de la utilització partidista i de confrontació dels fets culturals i identitaris, per més innocents que semblin, ja que ja sabem a on ens poden portar aquestes dinàmiques, la història n’està plena d’exemples.

Així que, tot i les males circumstàncies actuals… endavant amb la cultura!

Ivan Serra

Aquesta entrada ha esta publicada en Novetats_Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s